΄E τάξη 9ου Δημ. Σχολείου Λιβαδειάς

Ένας χώρος διασκέδασης, μάθησης και σκανδαλιάς! Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να δούμε την μάθηση με άλλο μάτι, πιο ευχάριστη και περισσότερο δημιουργική.

''Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει''

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Ανακύκλωση υλικών: Τίποτα δεν πάει χαμένο…

Ευαισθητοποιημένοι από το κρίσιμο ζήτημα που μας αφορά όλους, το σχολείο μας ,με κύριους εκφραστές τους μαθητές μας , συμμετέχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης. Αποφασίσαμε λοιπόν να πληροφορηθούμε για την ανακύκλωση των υλικών και με τη σειρά μας να συμμετάσχουμε στη ζωτική για το μέλλον του πλανήτη μας διαδικασία της ανακύκλωσης.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού. Για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:
· 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
· 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 μέρες)
· 1,5 - 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια).Κι όμως: 1 τόνος χαρτί που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δέντρων!

Ακολουθεί μια φανταστική ιστορία για την πραγματική αξία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.




H κλιματική αλλαγή συμβαίνει με ανησυχητικό ρυθμό


"Η αλήθεια επιβεβαιώθηκε" η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει με ανησυχητικό ρυθμό και προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως την καύση. Η αύξηση των επιπέδων του CO2 οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω είναι τα αποτελέσματα των ενεργειών μας στους παγετώνες του πλανήτη. Ο φωτογράφος James Balog, μαζί με την πολυμελή ομάδα του τοποθέτησαν 36 κάμερες σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες σε Αλάσκα, Βραχώδη Όρη, Βολιβία, Καναδά, Γαλλία, Γροιλανδία, Ισλανδία, Νεπάλ και Ελβετία.
 Από το 2007 μέχρι και το 2012, αν και το project συνεχίζεται και σήμερα, κάθε κάμερα τραβούσε μια φωτογραφία κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο  βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την κατάρρευση ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες του πλανήτη μας.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Η θερμότητα


    Ο πρωτόγονος άνθρωπος πίστευε ότι ο ήλιος και η φωτιά που άναβε τυχαία από τους κεραυνούς ήταν η μοναδική πηγή θερμότητας. Παρατηρούσε τις κλιματικές μεταβολές στην ατμόσφαιρα και προσπαθούσε να προφυλαχτεί από το κρύο και τη ζέστη. Σταθμός του πολιτισμού του ανθρώπου ήταν όταν έμαθε να ανάβει φωτιά κτυπώντας δυο πέτρες ή τρίβοντας δυο ξύλα μεταξύ τους


Τριβή

    Πιθανότατα πριν από 500.000 χρόνια ο άνθρωπος έμαθε να χειρίζεται τη φωτιά, ενώ τη λίθινη εποχή, περίπου 30.000 χρόνια πριν, ζωγραφιές σε σπήλαια αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τη φωτιά για μαγείρεμα αλλά και να θερμαίνει ή να φωτίζει τις σπηλιές όπου και κατοικούσε.
   
    Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη φωτιά ως ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία μαζί με τη γη, το νερό και τον αέρα. Πίστευαν ότι κάθε σώμα αποτελείται από συνδυασμούς αυτών των τεσσάρων στοιχείων.



   Ο     άνθρωπος  γρήγορα  κατάλαβε ότι  τα  σκουρόχρωμα   αντικείμενα   απορροφούν  περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα και έδωσε στα ρούχα, τα αυτοκίνητα  και  τα  αντικείμενα  το  χρώμα που  θα   τους  εξασφάλιζε  την  κατάλληλη  θερμοκρασία.
 Παρατήρησε  ότι  τα  σκεύη  από  μέταλλο ζεσταίνονται  πολύ  στη  φωτιά  και  έτσι  τους  πρόσθεσε  χερούλια,  στην  αρχή  από ξύλο  και  πολύ αργότερα από πλαστικό, για να μπορεί να τα πιάνει. Πρόσεξε τα πουλιά να αιωρούνται, να   στον αέρα χωρίς να κινούν τις φτερούγες τους και αναρωτήθηκε γιατί.



    Όταν ανακάλυψε ότι τα πουλιά εκμεταλλεύονται την ανοδική κίνηση των θερμών ρευμάτων αέρα, κατασκεύασε αερόστατα και μετά ανεμόπτερα για να πετά με τα... δικά του φτερά. Εκμεταλλεύτηκε τη μετάδοση της θερμότητας με ρεύματα για να κατασκευάσει συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ξεπέρασε τις δυσκολίες του χειμώνα.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Μερική έκλειψη Ηλίου την Κυριακή




Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική ή ολική.Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις Ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων Ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι 5.

Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης θα είναι ορατό από την Αφρική και τον Ατλαντικό ωκεανό. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη χώρα μας, λίγο μετά τις 3 μ.μ σύμφωνα με τους αστρονόμους, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος, η Σελήνη θα καλύψει σε ποσοστό έως 10% τον ηλιακό δίσκο στη Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ενώ σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας η κάλυψη θα είναι μικρότερη. Αντίστοιχα, η διάρκεια της έκλειψης θα είναι μεγαλύτερη στη νότιες περιοχές της χώρας μας (π.χ. πάνω από μια ώρα στην Κρήτη) και μικρότερη στη βορρά. (π.χ. περίπου μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη).

ΠΡΟΣΟΧΉ! Η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα όπως περιγράφονται στο σχετικό θέμα (εδώ).Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής βλάβης στην υγεία των οφθαλμών.

πηγή: astrovox.gr

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_11_02/248733593/

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Η Ημέρα της Γης»


To 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης». Η Διεθνής Ημέρα της Γης που ξεκίνησε να εορτάζεται στην Αμερικη, πριν από 40 χρόνια, αποτελεί μια συλλογική έκφραση της επιθυμίας του κόσμου για τη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης και ανθρώπινης κοινωνίας.

Ο πλανήτης σημερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστημάτων, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.




Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση των υδάτων και των εδαφών, η κλιματική αποσταθεροποίηση, είναι η καινούργια πραγματικότητα που βιώνει η Γη.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο πολίτες θα λάβουν μερος στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με ένα ζητούμενο: λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα.






Ψηφιδωτό με 66.000 πλαστικά ποτηράκια για την "Ημέρα της Γης" .Ακολουθεί το εντυπωσιακό βίντεο του καλλιτέχνη "Belo" που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του πλανήτη σχετικά με την έλλειψη νερού.







Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ιστορικό αφιέρωμα της επανάστασης του 1821


Η Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους. Το σύνθημα της επανάστασης, "Ελευθερία ή Θάνατος", έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας και από το 1838 η 25η Μαρτίου, επέτειος εορτασμού της έναρξής της επανάστασης, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής εορτής και αργίας. Ακολουθεί μια συναρπαστική διαδρομή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι την ίδρυση του νέου κράτους.  






Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σχολικός εκφοβισμός


  Ο σχολικός εκφοβισμός  είναι μια πραγματικότητα που απασχολεί πολλούς γονείς και δασκάλους σε όλα τα κράτη του κόσμου. Είναι η χρήση βίας μεταξύ μαθητών με στόχο να προκαλέσει στους άλλους πόνο και δυστυχία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ αυτά τα φαινόμενα είναι σχετικά πιο συχνά σε σχέση με την Ελλάδα. 
  Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, η επιβράβευση, η συνεργασία και ο διάλογος βοηθούν στην ανάπτυξη σωστής κρίσης από τους μαθητές και τους προστατεύουν από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Επίσης η συμμετοχή και η ενεργός δράση των μαθητών σε ομαδικές δραστηριότητες, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την ειρηνική διευθέτηση αυτών των συγκρούσεων.



Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Στατικός ηλεκτρισμός



Τα υλικά γύρω μας είναι ηλεκτρικά ουδέτερα, αφού το θετικό φορτίο των πρωτονίων στον πυρήνα είναι ίσο με το αρνητικό φορτίο των ηλεκτρονίων που κινούνται γύρω από αυτόν. Όταν τρίβουμε το μπαλόνι πάνω στην μπλούζα, τότε αυτό “δίνει” κάποια από τα ηλεκτρόνιά του σ’ αυτήν. Έτσι, το μπαλόνι (με λιγότερα ηλεκτρόνια) γίνεται θετικά φορτισμένο, αφού έχει περισσότερα πρωτόνια από ηλεκτρόνια, και η μπλούζα φορτίζεται αρνητικά, αφού τα ηλεκτρόνιά της, μαζί με αυτά που απέκτησε από το μπαλόνι, είναι περισσότερα από τα πρωτόνια της. Επομένως, μπλούζα και μπαλόνι έχουν αντίθετα ηλεκτρικά φορτία, άρα έλκονται.

Μπαλόνια και στατικός ηλεκτρισμός
κλικ στην εικόνα


Αν πάλι πλησιάσουμε δύο όμοια φορτισμένα σώματα, αυτά απωθούνται. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που τρίψουμε δύο μπαλόνια πάνω στην μπλούζα και τα πλησιάσουμε μεταξύ τους. Τα ηλεκτρόνια στις περιπτώσεις αυτές μετακινούνται με τριβή από ένα σώμα σε ένα άλλο, δεν μπορούν όμως να μετακινηθούν ελεύθερα μέσα στο σώμα στο οποίο βρίσκονται. Είναι δηλαδή στατικά (δεν ρέουν) μέσα στο υλικό. Αυτά τα ηλεκτρικά φαινόμενα ονομάζονται φαινόμενα στατικού ηλεκτρισμού.






Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου



Το  φαινόμενο είναι φυσικό και είναι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης μας. Και ευτυχώς πού υπάρχει! Η ζωή θα είχε εκλείψει χωρίς την ύπαρξη αυτού, αφού οι θερμοκρασίες θα ήταν εξαιρετικά χαμηλές (-18 βαθμοί Κελσίου, αντί των +15 πού είναι σημερα) και επομένως απαγορευτικές για την ανάπτυξη ζωής. Η Αφροδίτη είναι πολύ καυτή (450 βαθμοί Κελσίου), ο Άρης είναι πολύ κρύος (-53 βαθμοί Κελσίου), η Γη είναι ότι πρέπει για να κατοικηθεί. Κι’ αυτό, επειδή έχει την κατάλληλη ατμόσφαιρα η οποία με το Φαινόμενο Θερμοκηπίου την καθιστά κατοικήσιμη. Στη σημερινή εποχή το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί µια παρεξηγημένη έννοια, καθώς οι περισσότεροι το συνδέουν µε την αύξηση της µέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Το φαινόμενο ωστόσο ενισχύεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα με αποτέλεσμα την παγκόσμια θέρμανση του πλανήτη.Ο πίνακας που ακολουθεί μας δείχνει τις συνολικές εκπομπές αερίων (ανά περιοχή του πλανήτη) που συμβάλλουν στην παγκόσμια θέρμανση .

 Το Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Β' Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Αγωγής 2011-2012, δημιούργησε ένα video για την υπερθέρμανση του πλανήτη.  Στο video γίνεται περιγραφή και εξήγηση του φαινομένου και αναφέρονται οι αιτίες, οι συνέπειες,καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής του.