΄E τάξη 9ου Δημ. Σχολείου Λιβαδειάς

Ένας χώρος διασκέδασης, μάθησης και σκανδαλιάς! Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να δούμε την μάθηση με άλλο μάτι, πιο ευχάριστη και περισσότερο δημιουργική.

''Αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν θα έχουμε γεράσει''

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Βυζάντιο

Η πόλη των τυφλών


-«Απέναντι από την πόλη των τυφλών να χτίσετε τη νέα σας αποικία». Αυτόν το χρησμό έδωσε η Πυθία στο Βύζαντα, τον αρχηγό των Μεγαρέων αποίκων, που είχε πάει στους Δελφούς να ζητήσει τη συμβουλή του Απόλλωνα.
Ξανοίχτηκαν τότε οι Μεγαρείς στο Αιγαίο, μπήκαν στον Ελλήσποντο κι έφτασαν στη Χρυσού­πολη της Προποντίδας. Ρώτησαν παντού. Κανείς όμως δεν ήξερε ούτε είχε ακούσει ποτέ για πό­λη με τέτοιο όνομα.


 
Απελπισμένος ο Βύζαντας βγήκε από το καράβι του κι ανέβηκε στην κορυφή ενός θαλασσόβρα­χου. Η ματιά του πέταξε πάνω από τη στενή θάλασσα της Προποντίδας κι αγνάντεψε την αντι­κρινή στεριά. Ένας όμορφος τόπος ξανοιγόταν μπροστά του. Επτά λόφοι, ο ένας πλάι στον άλλο, κι ανάμεσα τους ένας κόλπος στενόμακρος σαν απάνεμο λιμάνι.Γύρισε τη ματιά του στη Χρυσούπολη και μέτρησε τη διαφορά. Τώρα ο χρησμός μιλούσε μέσα του και του έδινε την απάντηση. Τρέχοντας έφτασε στους συντρόφους του:
-Τελείωσαν τα βάσανα μας, τους φώναξε. Αυτή είναι η πόλη των τυφλών, η Χρυσούπολη! Αυτοί που την έχτισαν εδώ δεν είδαν τον παραδεισένιο τόπο που βρίσκεται αντίκρυ τους, για να χτίσουν εκεί την πόλη τους. Τον άφησαν για μας!
Οι Μεγαρείς σήκωσαν πανιά, πέρασαν απέναντι και έχτισαν εκεί την αποικία τους, που, από το όνομα του αρχηγού τους, την ονόμασαν Βυζάντιο. Ήταν Άνοιξη του 658 π.Χ».

Ηροδότου, Ιστορίαι (διασκευή)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου